زبانشناسی - ۱
زمان پخش: ۱ آذر ۹۶
مهمان برنامه: دکتر محمدرضا رضوی
لینک دانلود فایل صوتی برنامه با فرمت ogg هشت دقیقه، دو مگابایت
لینک دانلود ویدئوی برنامه (۸ دقیقه، ۵۰ مگابایت)
این بخش یه کم تخصصیتر از بخشهای قبله؛ ولی مطالبی که درش بیان میشه زیاد پیچیده و غیرملموس نیست و تلاش شده که به سادهترین صورت ممکن بیان بشه، فقط یه کم دانشگاهی یا آکادمیک بهنظر میرسه. تو این برنامه که خیلی کوتاه و مختصر و مقدماتی و از هر دری سخنی بود راجع به ماهیت زبان و زبانآموزی کودکان و کاربرد زبان صحبت شد. در همین راستا یه کانالی معرفی میکنم که اونجا کلمات و جملات فکری و فلسفی کودکان جمعآوری شده. اگه به همچین موضوعاتی علاقه دارید دنبالش کنید:
دیدن مستند کودک انسان و قدرت تکلمش هم خالی از لطف نیست:
http://www.s1.telewebion.com/episode/1710569
* * *
مجری: ما امروز دربارۀ زبان میخواهیم صحبت بکنیم. تلقی ما از زبان در ذهنمان چیست؟ آیا فقط آوایی است که از گلو و حنجره خارج میشود؟ یا زبانهای مختلفی است که در سراسر دنیا به آن تکلم میشود؟ یا شاید هم زبانی باشد که ما مینویسیم؟ آیا آن هم زبان است؟ یا زبان بدن چه جور زبانی است؟ جزو چه دسته از زبانها قرار میگیرد؟ اینها فکر میکنم چیزهایی است که بعضی وقتها به آن فکر میکنیم یا خوب است که فکر کنیم. میخواهیم در همین رابطه با آقای دکتر صحبت کنیم. آقای دکتر واقعاً زبان کدام یک از اینهاست؟
دکتر رضوی: ما در مورد موضوعات پیرامون زبان اینجا صحبت کردهایم. موضوعاتی که دربارۀ زبان بوده است؛ مثل واژهسازی، معنی واژهها، اصطلاحات، ضربالمثلها و شعر و ادبیات. اما اگر در پاسخ به پرسش شما بخواهم جواب دهم، زبان را میتوانیم نرمافزاری در ذهن تلقی کنیم. بیروندادش میتواند گفتار باشد، خط باشد، بهصورت نوشتار باشد. مثل کامپیوتر یا رایانهای که ما با نرمافزاری در ذهنمان سروکار داریم است. اگر هم تکلم نکنیم، قادر به تکلم هم نباشیم و ارتباط هم برقرار نکنیم، صبح که از خواب بیدار میشویم به آن زبان فکر میکنیم، برنامههایمان را در ذهنمان مینویسیم، اندیشه و فکرمان با آن پیش میرود. این تلقی زبانشناسی از زبان است که در ذهنمان وجود دارد.
مجری: یعنی ما اول صبح وقتی که فکر هم میکنیم به اینکه مثلاً در طول روز چه کار بکنیم، جزو زبانها محسوب میشود. منظورتان این است؟
دکتر رضوی: در واقع زبان ذهنی است. ما یک زبان در ذهنمان داریم و گفتار، برونداد آن است. آن نرمافزار به تعبیری در آنجا دارد فعالیت میکند و بعد میتواند بهصورت نوشتار دربیاید. زبان مسألۀ مهمی است و در واقع اهمیتش آنقدر بوده که در قوانین کشورها و قانون اساسی جایی برایش هست.
مجری: کمی ملموستر اگر بخواهیم صحبت کنیم، ما بچههای کوچک را که میبینیم، آواهای مختلف و کلمات جذابی را تولید میکنند و به زبان میآورند. این جزو چه دسته از زبانهاست؟ آیا این هم همان نرمافزار است؟
دکتر رضوی: بله همان نرمافزار است. پرسشی مطرح است هم در فلسفه، هم در زبانشناسی و روانشناسی؛ و مهمترین پرسشی است که وجود دارد. اینکه زبان چگونه پدید آمده و چطور میشود که بچۀ کوچک انسان بین سن یکسالگی و دوسالگی یک واژهساز متخصص میشود؟ مادران ممکن است بیشتر بدانند. بچه واژههایی تولید میکند که هرگز نشنیده، اسمگذاری میکند و کلماتی میسازد. مثلاً بچهای که به پمپ بنزین، بنزینفروشی میگفت. بچه این را هرگز نشنیده، ولی خلق میکند.
مجری: چرا؟ چون میآید تلاش کند که آن چیزی را که اطرافیان و پدر و مادر میگویند بیان کند؛ ولی از خلاقیتش استفاده میکند و چیزهای دیگری را تولید میکند.
دکتر رضوی: یکی از ویژگیهای اصلی زبان این است که خلاقیت دارد. هر موقع آن کودک یکساله از یک سال به بعد آن غان و غونها (صداهایی که به آنها غان و غون گفته میشود) را تولید میکند، رو به تولید زبان میرود. در ابتدا ممکن است صداهایی مثل غان و غون تولید کند، بعد کمکم به واژه تبدیل میشود، «با»، «ما» و بعد هم «بابا»، «ماما» که جزو اولین کلماتی هستند که بچه فرامیگیرد و بهکار میبرد. این پرسش وجود دارد که بچه چطور میتواند این کار را بکند، در حالی که یک کامپیوتر و رایانۀ حرفهای نمیتواند این کار را انجام دهد.
مجری: اینها نشانه هستند؟
دکتر رضوی: بله؛ زبان از کلمات تشکیل شده است و کلمات در کنار هم جملات را میسازند. و این واژهها یا کلمات هر کدام نشانه هستند. اگر بخواهیم نشانه را تعریف کنیم، نشانه چیزی است که به غیر از خودش دلالت میکند. اگر من دستم را به این شکل بگیرم، به چیزی غیر از دستم اشاره میکنم. کلمات هم همین طورند. کلمات زبانها، متنوعاند و قاعدتاً به چیزهایی اشاره میکنند غیر از خودشان.
مجری: ما در دانشگاه رشتۀ زبانشناسی داریم. خیلیها هم از سالیان دور تحصیل کردهاند و تخصص و دکترا گرفتهاند. شما خودتان هم زبانشناسی خواندهاید. آقای دکتر از جمله کسانی هستند که در این رشته تحصیل کردهاند. میخواهم بپرسم فارغ از مباحث آکادمیک و دانشگاهی که جذابیتها و طرفداران خودش را دارد، شناخت زبان در زندگی روزمرۀ ما به چه کمکی میآید؟
دکتر رضوی: اسم این را میشود زبانآگاهی گذاشت. وقتی زبانآگاهی داریم میتوانیم زبان را بهجا بهکار ببریم. کودکان را مثال میزنم؛ چون مورد پژوهش و آزمایش قرار گرفتهاند. بچه از همان ابتدا و موقعی که شروع میکند به تکلم متوجه است که یکی از اصلهای کاربرد زبان نوبتگیری است. یعنی در مکالمه و وقتی دارد با کسی، مادرش، یا پدرش صحبت میکند باید نوبت بگیرد، بایستد و حرف طرف مقابل تمام شود. این زبانآگاهی باعث میشود که ما نسبت به کاربرد زبان آگاه باشیم، بتوانیم بهجا بهکار ببریم و بدانیم چه گونهای بهکار ببریم.