واژهشناسی - ۱۴
زمان پخش: ۱۹ اردیبهشت ۹۷
مهمان برنامه: دکتر علی شیوا
لینک دانلود فایل صوتی برنامه با فرمت ogg، دوازده دقیقه، چهار مگابایت
لینک دانلود ویدئوی برنامه از کانال تلگرام - ۲۰ مگابایت
دکتر شیوا: در قلمرو واژهشناسی پس از رنگواژهها و نقشواژهها امروز بهمناسبت برپایی سیویکمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران که با شعار «نه به کتاب نخواندن» برگزار میشود میخواهیم به واژههای مرتبط با کتاب یا کتابواژهها بپردازیم. میدانید که کتاب برای چاپ و طی کردن فرایند چاپ اول بر روی کاغذهای استانداردی چاپ میخورد، تا میخورد و برش داده میشود. این فرایند برش نهایتاً بدنۀ کتاب را به اندازههایی درمیآورد که در اصطلاح چاپ و نشر به آن قطع کتاب میگوییم. ما امروز کتابواژهها را با اصطلاحات قطع کتاب آغاز میکنیم.
قطع کتاب را از کوچکترین قطع رایج آغاز بکنیم و آن قطع «جیبی» است. قطع جیبی که ابعادش بهصورت تقریبی ۱۱ در ۱۶ سانتیمتر است چنین قطعی است که در برخی جیبها جای میگیرد. این اندازۀ تقریباً استاندارد کتاب جیبی است، ولی میتواند کوچکتر از این هم قطع بخورد.
بعد از قطع جیبی میرسیم به قطع «پالتویی» که در جیب گل و گشاد پالتو بایستی جای بگیرد و ابعادش ۱۰ در ۲۰ سانتیمتر است. درازا یا طولش کموبیش دو برابر پهنا یا عرض این کتاب است.
قطع سوم که قطعی کمابیش ناآشناست قطع «خشتی» بهشمار میآید. قطع خشتی به کتابهایی میگویند که کموبیش اندازۀ خشت باشد. میدانید که در معماری کهن، خشت معمولاً بهصورت مکعب استفاده میشدهاست. یعنی آن مصالح ساختمانی که ملات خاک رس یا کاه و گل را خشک میکردند بهصورت خشت درمیآمده و اندازهاش تقریباً دوبرابر آجر امروزی یعنی ۲۰ در ۲۰ سانتیمتر است. البته همچنان که در مورد قطع جیبی هم اشاره شد، میتواند این قطع خشتی در اندازههای کوچکتر هم برش بخورد. این کتابها بهخاطر قطع جذابی که دارد بیشتر برای کودک و نوجوان است. برای اینکه بچهها استقبال کنند از کتاب قطعش را دلپذیرتر و متفاوتتر در نظر میگیرند.
قطع بعدی، قطع خیلی خاصی است به نام قطع «بیاضی». «بیاض» در زبان عربی بهمعنای سپیدی است در برابر سواد که معنای سیاهی دارد. بیاض در زبان فارسی بهمعنای مجموعه کاغذهای سفید و نانوشتهای است که بهصورت یک دفتر درآمده است. البته در کتاب، ویژگی قطع بیاضی این است که از عرض باز میشود. یعنی اگر بخواهیم بهتعبیر تناقضآمیز بگوییم عرضش از طولش بیشتر است. این هم در حوزۀ کودک و نوجوان به دلیل جذابیت قطع، کاربرد و رواج دارد.
قطع بعدی که رایجترین قطع کتاب در حوزۀ چاپ و نشر است قطع «رقعی» نامیده میشود. بیشتر کتابها در زمینههای گوناگون به همین اندازه انتشار مییابند. ابعادش تقریباً ۱۴ در ۲۴ سانتیمتر است. این دو کتاب یکی قطع رقعی با جلد سخت یا گالینگور است و دیگری قطع رقعی با جلد شومیز یا نرم است که از مقوای نرم در کتاب استفاده شده است. «رقعه» که رقعی از آن گرفته شده است بهمعنای نامه است و کاغذ نامه چون چنین ابعادی داشته قطع کتاب را هم قطع رقعی نامگذاری کردهاند.
قطع بعدی که بعد از قطع رقعی در صنعت چاپ و نشر رواج دارد قطع «وزیری» است. اینجا قطع وزیری را در دو جلد نرم و گالینگور یا سخت یا زرکوب میبینید. قطع وزیری معمولا ۱۶ در ۲۴ سانتیمتر است. علت نامگذاری وزیری با قطعی که بعداً سخنش خواهد آمد روشن خواهد شد.
قطع بعدی قطع رایج بزرگ کتاب است در چاپ و نشر به نام قطع «رحلی». علت نامگذاری قطع رحلی پیداست. «رحل» دو قطعه تختۀ متقاطع است که باز و بسته میشود و این کتاب را به جهت سنگینیاش روی رحل قرار میدهند. معمولاً قرآن مجید را موقع قرائت روی رحل میگذاریم. این کتابی که دست من است چاپ عکسی از کهنترین نسخۀ شاهنامۀ فردوسی است که سال ۶۱۴، سدۀ هفتم کتابت شده و به چاپ رسیده است.
مجری: به امانت گرفتهاید یا برای خودتان است؟
دکتر شیوا: نه؛ این اصل نیست. چاپ عکسی است. این نسخه الان در موزۀ فلورانس ایتالیا نگهداری میشود. از آن عکس گرفتهاند و در قطع رحلی به چاپ رساندهاند.
بزرگتر از قطع رحلی هم داریم و نامش قطع «سلطانی» یا قطع «تیموری» است. علت نامگذاری قطع وزیری اینجا آشکار میشود که قطع وزیری کوچکتر از قطع سلطانی است؛ از این رو چنین نامی گرفته است. کتابی که برای ملاحظۀ بینندگان آوردهام قرآن قدس است. نسخۀ خطی قرآنی که امروزه در گنجینۀ کتابخانۀ آستان قدس رضوی نگهداری میشود و بهاحتمال بسیار کهنترین ترجمۀ فارسی از قرآن مجید است در میانۀ سالهای ۲۵۰ تا ۳۵۰ هجری قمری. این نسخهبرگردان است؛ یعنی چاپ عکسی از نسخۀ خطی ترجمۀ قرآن مجید. ۴۰ در ۵۰ سانتیمتر است کموبیش.
قطع «تیموری» نزدیک به قطع سلطانی و ۴۰ در ۳۰ سانتیمتر است. این کتاب شاهنامۀ فردوسی و صحنههای نگارگری است از نسخۀ بایسنقری. بایسنقر میرزا از سلاطین تیموری بوده و شاهنامهای را برای او کتابت کرده بودند از دورۀ تیموریان. و اساساً این قطع بهخاطر این تیموری یا سلطانی نامیده میشود که برای کتابخانههای دربارها، کتابخانههای رسمی و شاهان در این قطع کتاب نگارش و کتابت میشدهاست.
مجری: با یک تیر چند تا نشان زدیم، هم معرفی کتاب انجام شد، هم راجع به کتابها توضیح دادید، هم اینکه راجع به کتابواژهها و قطع کتابها.
دکتر شیوا: این کتاب شاهنامۀ فردوسی که اکنون پیش چشم بینندگان گرانمایه است نسخۀ بایسنقری است که در کاخموزۀ گلستان نگهداری میشود.
مجری: مبحث امروز را ببندیم؟
دکتر شیوا: بله؛ البته کتابواژهها بسیار گسترده است و میتوانیم بپردازیم به اصطلاحاتی که در بدنۀ کتاب مثل جلد، عطف، شیرازه، نوار نشان، چوب الف و مانند اینها هست.